Zanzibári - Tanzániai utazások

Zanzibári - Tanzániai utazások

Találja meg a legmegfelelőbbet!

A Tanzániához tartozó Zanzibár szigetcsoport egy igazán különleges desztináció, ahova elutazva garantáltan alig akar majd hazatérni. Szafari, homokos tengerpart, kristálytiszta víz, elképesztő gasztronómia és felejthetetlen élmények. Jól hangzik?

A "fűszerországként" is ismert szigetcsoportot nem véletlen nevezik így. Zanzibár a világ egyik, talán a legnagyobb fűszertermelő vidéke, amelyről a saját szemünkkel is megbizonyosodhatunk a szigetcsoporton járva: amerre csak a szem ellát fűszerültetvényeket láthatunk. Curry, kardamon, gyömbér, szerecsendió, bors... és még ezer más fűszer. Ez bizony a helyi gasztronómián is meglátszik.

Utazzon el a világ egyik legkülönlegesebb vidékére és adja át magát az élvezeteknek!

Zanzibári - Tanzániai utazások, szállások

Zanzibar White Sand Luxury Villas & Spa - Relais & Chateaux
*****
2.500 EUR-tól/2 ágyas szoba/7 éj Félpanzió
Gold Zanzibar Beach House & Spa
*****
2.340 EUR-tól/2 ágyas szoba/7 éj Félpanzió
The Island Pongwe Exclusive Resort Zanzibar
****
2.250 EUR-tól/2 fős szoba/7 éj Reggeli

Hasznos információk Zanzibárra való utazáshoz

Zanzibár, a hajdani fűszersziget, ahol szerecsendió, a vanília, és a szegfűszeg a legfontosabb termények. Fővárosa Zanzibár város, melynek óvárosa Stone Town. Afrika partvonalától csak 40 km-re fekszik az Indiai-óceánban, számos kiváló, fehér homokos tengerparttal rendelkezik.

2019. június 1-től Tanzánia megtiltotta a műanyag zacskók használatát, mely az országba érkező valamennyi látogatóra is érvényes. A borravalót általában elvárják a londinerek, az idegenvezetők, a sofőrök.

Az amerikai dollár (2006 utáni, sérülés- és firkamentes címletű USD) széles körben elfogadott, melyet a helyi TSH-ra (Tanzániai Shilling) érdemes átváltani. A szigeten kizárólag a fővárosban van bankautomata, de a szállodákban általában fizethetnek bankkártyával.

Kötelező oltás nincs. A szúnyogok ellen javasolt a szúnyogriasztó és a hosszú ujjú ruházat. A csapvíz nem iható, még a fogmosásra is palackos vizet ajánlatos használni. A szigeten jellemző az apály-dagály, ezeknek az ideje a szállodákban ki van táblázva. Ez a jelenség kb. 6 óránként váltakozik. A vizekben cápa veszély nem jellemző, de a medúzák miatt vízi cipő használata indokolt.

A gasztronómiában érezhető az arab és az indiai hatás és a fűszeres ételek, ez nem is csoda, hiszen ez egy fűszersziget.

Zanzibár időjárása

Egész évben magas hőmérséklet jellemző a trópusi éghajlat következtében. A legtöbb csapadék október közepétől november közepéig esik, de jelentősek az áprilisi esőzések is. Az esőzés rövid ideig tart, de nagyon intenzív.

A zanzibári nyár novembertől májusig tart, amikor igazán forró az időjárás. A páratartalom és heves esőzések novemberben, áprilisban és májusban jellemzőek. Télen júniustól októberig kellemesen meleg, napos, kellemes időjárás fogadja a vendégeket.

A legjobb utazási időpont a december – március, és a július – október közötti időszak. A hőmérséklet egész évben 25-35 °C körüli.

Vízum és beutazás

Tanzániába belépéskor a nemzetközi repülőtereken és a kikötőkben egy egyszeri beutazásra szóló vízumot állítanak ki, melynek ára kb. 50 USD/fő a zanzibári repülőtéren. Az útlevélnek a vízum átvételekor legalább fél évig érvényesnek kell lennie.

Az országba belépéskor minden turistának ki kell tölteni a Traveler's Surveillance Form űrlapot. Az országból repülővel történő elutazáskor 25 USD/fő kilépési illetéket kell fizetni, bár ezt a díjat már a legtöbb légitársaság beszámította a repülőjegy díjába.

Egészségügyi ellátás Zanzibáron

A kórházi ellátás a fővárosban elfogadható, de az ország egyéb területein kimondottan alacsony színvonalú. A legtöbb szállodának van saját orvosa, akit szükség esetén riasztanak. Utazás előtt ajánlott felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.

Áramellátás Zanzibáron

Zanzibáron az áram 220 Volt, a csatlakozó hárompontos, angol szabványú, ezért adapter szükséges. Néha előfordulnak áramkimaradások, de a legtöbb hotel erre fel van készülve és ilyenkor generátorral pótolják az áramszolgáltatást.

Telefonálás Zanzibáron

Telefon: Magyarországról +255 27 ezután a 7 jegyű telefonszám. Időzóna: GMT+ 3 óra. Az internet néha akadozik. Wifi általában van a szállodákban, de esetenként díjtételes! A kártya független mobiltelefonba helyi SIM kártya kapható, ami olcsón beszerezhető. Az előfizetéses mobiltelefonok is működnek az országban, a roamingolási tarifákról a szolgáltatónál érdemes érdeklődni.

Zanzibár vallása, viselkedési szabályok

A mecsetekbe női vendégek nem léphetnek be, kivéve a Kizimkazi mecsetet. A kényelmes, könnyű nyári viselet javasolt. Ajánlatos a nyári kalap, a napkrém és a napszemüveg viselete. Zanzibár mohamedán lakossága és a vallás miatt megfelelő öltözéket szükséges viselni. Fürdőruhát kizárólag a strandon hordjanak. Népszerű középületek megtekintésekor a vállakat és a térdeket fedő viselet ajánlott. Minimum 20 faktoros napozókrém javasolt.

Közbiztonság Zanzibáron

Zanzibáron érdemes alaposan vigyázni az értéktárgyaikra, késő éjszaka ne sétáljanak egyedül elhagyatott utcákon. Az értékes ékszekeret, és úti okmányokat kimondottan tanácsos a szállodai széfben elhelyezni, és legyen nálunk másolat. A portyázó majmok ellen a hálószoba ablakát csukják be.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hírlevelünkre