A Maldív-szigetek titka a világító plankton

A Maldív-szigetek titka a világító plankton

A Maldív-szigetek – hivatalos nevén a Maldív Köztársaság – a titkok és különleges természeti jelenségek világa. Olyan titkoké, amelyeket a tudósok a mai napig nem tudtak teljes körűen megfejteni. Hallott már a fényben úszó óceánról, a fluoreszkáló homokos partról? Tudja, mi az a világító plankton? Most eláruljuk, hogyan élvezheti ezt a luxusszámba menő csodát.

A világító plankton csillagszőnyeggé változtatja az óceánt

A Maldív-szigetek az a hely, ahol még a saját árnyékunk is fényárban úszhat a világító planktonoknak köszönhetően. 10 évvel ezelőttig ez a jelenség csak az ottlakóké volt, de mára nyitva áll a kapu ön előtt is.

A nappal csodálatosan fehér homokos óceánpart, a lenyűgöző korallzátonyok éjszakára világító csillagokká változnak, amelyet muszáj látnia. A Maldív-szigetek világító planktonjai olyan különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy életre szóló élménnyel ajándékozzák meg az odalátogatókat.

Az, hogy világítanak, önmagában talán nem is olyan ritkaság. De ahogy mindezt teszik, és ahogy minket is elvisznek egy varázslatos világba, az szinte leírhatatlan.

Romantika a Maldív-szigetek fluoreszkáló óceánjánál

Képzelje el, hogy egy csodás éjszakai sétára indul az Óceán partján. A Maldív-szigeteki nyugalom már önmagában is romantikus, de egyszer csak azt veszi észre, hogy a saját lábnyomai világítani kezdenek. Ha pedig még az óceáni habokba is bemerészkedik, hirtelen a víz is fluoreszkálni kezd. Élénk türkiz habok, milliónyi apró világító gyöngyszem. A Maldív-szigetek világító planktonjai köszöntik önt.

Miért világít az óceán?

A Maldív szigetek világító élőlényei (bioluminenszcens élőlények) olyan növényi planktonok (másnéven fitoplanktonok vagy zooplanktonok), amelyek az élő szervezeteken belüli fénysugárzással járó kémiai reakciók következtében világítanak.

 

A tudósok régóta próbálják megfejteni a titkukat. Több nézet is napvilágot látott az elmúlt években:

  • a fitoplanktonok egyik fajtája külső hatásra (pl. érintésre) világítani kezd, azaz
  • stresszreakciót vált ki, hogy elriassza az ellenséget; ugyanakkor
  • a fitoplanktonok helyváltoztatáshoz is felhasználják ezt a képességüket.

A jelenleg általánosan elfogadott magyarázat leginkább az első, azaz hogy a lebegő planktonok (amelyek ostoros egysejtűek, moszatok, algák is lehetnek) mechanikai stressz hatására felvillanak.

Ilyen mechanikai stressz

  • a vihar,
  • a víz homokhoz csapódása,
  • egy hajó vagy csónak keltette hullámok, vagy
  • egy éjszakai fürdőző.

Mikor láthatók a világító planktonok?

Szerencsére hosszú hónapokon keresztül, júliustól egészen februárig részesei lehetünk ennek a különleges természeti jelenségnek. A legnagyobb esélyünk árapály idején és – ahogy fent írtuk – az esti órákban van a Maldív-szigetek teljes területén.

A szigetország 26 atollból és 1192 szigetből áll. A szigetvilágnak Marco Polo az Indiai-óceán virága nevet adta, de szerintünk nyugodtan hozzátehetnénk már a világító jelzőt is.

Ha ön is azon kevesek közé szeretne tartozni, akik megcsodálhatják ezt a különleges természeti jelenséget, vegye fel velünk a kapcsolatot!  A komplett üdülési ajánlatok mellett, irodánkban beszerezhető az egyéni szállás vagy repülőjegy is, valamint teljes körű utas biztosítási szolgáltatással is várjuk.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hírlevelünkre