Thaiföldi utazások

Thaiföldi utazások

Találja meg a legmegfelelőbbet!

Thaiföld, a valódi ázsiai mennyország megtestesítője. A világ egyik elsőszámú turisztikai célpontja okkal ilyen népszerű az utaznivágyók körében. Évezredes hagyományok, egyedi gasztronómia, változatos és érintetlen természet és az állandóan meleg időjárás az, ami igazán vonzóvá teszi Thaiföldet.

Egész éves célpont, hisz állandó a magas hőmérséklet, amely teljesen más arcát mutatja az egyes évszakokban. Garantáljuk, hogy minden arcát meg akarja ismerni eme csodás országnak.

Kérje egyedi árajánlatunkat a következő luxus Thaiföldi nyaralására!

Thaiföldi utazások, szállások

Six Senses Samui
******
2.365 EUR-tól/2 fős villa/7 éj Félpanzió

HASZNOS INFORMÁCIÓK THAIFÖLDI UTAZÁSHOZ

Thaiföld alkotmányos monarchia Délkelet-Ázsiában, az Indikínai-félszigeten. Keletről Laosz és Kambodzsa, délről Malajzia és a Thai (Sziámi)-öböl, nyugatról pedig az Andamán-tenger és Mianmar határolja. Fővárosa: Bangkok.

Thaiföld a világ egyik első számú turisztikai célpontja, népszerűségét gazdag kultúrájának, évezredes hagyományainak, egyedi gasztronómiájának, változatos természeti szépségeinek és állandóan meleg időjárásának köszönheti.

Egy igazán izgalmas és érdekes úticél, ahol szikrázó napsütés, ősi kultúra, gazdag műemlékek, arany templomok és szobrok, évezredekre visszanyúló hagyomány, nyüzsgő nagyvárosok, felhőkarcolók és tuk-tukok, természeti kincsek, misztikus hegyek, érdekes növény- és állatvilág, csillogó tenger, képeslapra illő fehér homokos strandok, rejtett öblök, romantikus vízesések, buja növényzet, kókuszpálma ligetek, finom ételek, kényeztető thai masszázs... mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy beleszeressünk ebbe a csodálatos országba. Kulturális és természeti látnivalókban egyaránt igen gazdag. Érdemes többször is visszatérnünk ebbe a rendkívül változatos országba.

Thaiföldre egész évben utazhatunk, hiszen állandó a magas hőmérséklet, de nyári nagyobb esőzések miatt mégis leginkább a novembertől márciusig tartó szárazabb időszakot javasoljuk, amikor is a télből a nyárba utazhatunk.

A repülési idő Bangkokba: kb. 11 óra, Phuketre vagy Koh Samuira kb. 13 óra, átszállási idő nélkül.

Thaiföld éghajlata és időjárása

Thaiföldre a trópusi monszun éghajlat a jellemző, állandóan magas a hőmérséklet és páratartalom, valamint a rövidebb esőzések. Az ország különböző tájain és szigetein kissé eltér az időjárás. Általánosságban április-májusban a legnagyobb a hőség, ilyenkor elérheti a 40 °C-t is a levegő hőmérséklete, míg a többi hónapban 30-35 °C körül mozog.

A tenger egész évben meleg, 28-30 °C körüli. Minden hónap alkalmas lehet az utazásra, ám az esősebb időszak áprilistól októberig tart. Utazásra a legalkalmasabb időszak november márciusig tart. A napsütéses órák száma 10-12 óra, csodálatos időjárás, meleg tenger, buja trópusi növényzet vár Bennünket.

Bangkokban az átlagos középhőmérséklet januárban 25,8 °C, júliusban 28,4 °C. A csapadék zöme szintén május-október között hull le.

Időzóna

UTC/GMT +7 (Magyarországhoz képes nyáron +5, télen  +6 óra).

Hivatalos nyelv és vallás

Az országban a hivatalos nyelv a thai. Angolul csak a főbb turisztikai területeken beszélnek.
A népesség 94,6 %-a théraváda buddhista, amely egy nyitott és toleráns vallás, de kiemelten érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. Buddhista turista látványosságok felkeresése alkalmával fokozottan ügyeljenek a megfelelő öltözködésre (váll, térd fedve, zárt lábbeli, amit a templomokba lépve le kell venni).

Hivatalos pénznem

Thai Baht (THB), ami 100 Satang. 1 Thai Baht kb.10 HUF.

Thaiföldön a Foritot nem váltják, mint ahogy itthon sem váltják a Thai Baht-tot.

A főbb bankkártyákat (VISA, MasterCard, American Express) számos helyen elfogadják, így pl. a turisztikai központokban, nagyvárosokban, szállodákban, utazási irodákban, helyi programszervező irodákban, nagyobb éttermekben, autókölcsönzőkben. Piacokon és a kisebb forgalmú helyeken általában csak készpénzzel lehet fizetni.

Áramellátás

A vagy C típusú átalakító szükséges.

Védőoltás és egészségügy Thaiföldön

Thaiföldön, főként a fővárosban és a turisztikai központokban az egészségügyi ellátás jó minőségű, de költséges. Ezért utazás előtt mindenképpen javasoljuk betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötését! Thaiföldre történő utazáshoz kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltások:

 • Hepatitis B,
 • Tífusz,
 • Veszettség, 
 • Gyermekbénulás elleni oltás.

Utazás előtt a saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpontnál (https://oltokozpont.hu).

Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. Thaiföldön előfordul a malária, a dengue-láz és az ahhoz hasonló chikungunya vírus is. Az elmúlt években különösen magas volt a dengue-lázas megbetegedések száma, ezért ajánlatos a lázat okozó szúnyogfajta csípései elleni óvintézkedéseket mind városban, mind a vidéki területeket megtenni: használjanak rovarriasztót, természetjáráskor viseljenek hosszú ujjú inget, hosszú szárú nadrágot és zárt cipőt.

A légúti betegségben szenvedők (asztma, allergia, stb.), gyermekek, időskorúak, kismamák fokozottan legyenek elővigyázatosak Bangkokban és környékén, valamint Chiang Maiban az esetleges súlyosabb légszennyezettség miatt. Javasoljuk légszűrő maszk folyamatos viselését az esetlegesen kialakuló egészségügyi probléma megelőzése érdekében.

Vízum és beutazás Thaiföldre

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak be az országba, amely a kilépés napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.

Magyar állampolgárok számára a Thaiföldre történő utazáshoz repülővel érkezés esetén 30 napig, szárazföldi határátkelőhelyen történő beutazás esetén évente két alkalommal 30 napig vízummentes, azon túl vízumköteles a tartózkodás.

Légi úton történő belépés esetén, amennyiben megalapozott a gyanú, hogy a külföldi állampolgár vízummentességét tartós thaiföldi tartózkodásra próbálja felhasználni, az idegenrendészeti hatóság figyelmezteti a megfelelő vízum beszerzésének szükségességére.

A nem turista célú, illetve 30 napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek. Magyarországról Thaiföldre beutazó állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság budapesti Nagykövetségén igényelhetnek (http://www.thaiembassy.org/budapest). A hatályos thaiföldi törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön. A beutazásnak alapvető feltétele a belépéskor még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thaiföldi hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

Thaiföld Nagykövetsége Magyarországon
II Kerület, Verecke u.79
Tel.: 438 4020

Magyar Nagykövetség Thaiföldön
Park Ventures Ecoplex 14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412)
57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330
Tel.: 66 2-118-9600
Ügyelet: 66 81-875-4610

Biztonság Thaiföldön

Thaiföldön alapvetően jó a közbiztonság (* kivételeket lsd. lejeb), de fontos az elővigyázatosság! Célszerű fokozottan vigyázni az értékekre, repülőjegyekre, illetve útlevelekre. Lopások és bűncselekmények is csak ritkán fordulnak elő (zsebtolvajlás, útlevél lopás, bérelt járművek esetén hamis kártérítési követelés, stb.) Ajánlott az útlevelnek a személyi azonosító és a vízumpecsétet tartalmazó oldalait lefotózni, illetve annak fénymásolatát állandóan magunknál tartani.

Mindenképp ajánljuk minden Thaiföldre utazó magyar állampolgár számára, hogy regisztrálja magát konzuli védelemre (https://konzved.mfa.gov.hu).

* Thaiföld legdélebbi térségei – Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun tartományok– az utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartoznak.
A kelet-thaiföldi Si Sa Ket tartományban, a thai-kambodzsai határon található, vitatott hovatartozású Preah Viehar hindu templom környéki területekre való utazás, illetve az ország észak-nyugati részén a thaiföldi-mianmari határtérség thaiföldi oldalának felkeresése előtt tanácsos az aktuális biztonsági helyzetről előzetesen tájékozódni.

Közlekedés

Thaiföldön érvényes a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvány. A közlekedés bal oldali. A nagyvárosok között jó állapotú úthálózat és autópályák vannak, de sajnos igen  rossz a közlekedési morál. Nagyon gyakoriak a közúti balesetek, a bérelt autó- és motorvezetés fokozott elővigyázatosságot és rutint igényel (Bangkokban egyáltalán nem ajánljuk).

A járművek bérlésénél az útleveleket semmilyen körülmények között ne adják le, javasoljuk útlevél-másolatok használatát. Győződjenek meg a bérelt jármű használatra alkalmas műszaki állapotáról, megfelelő forgalmi engedélyéről és kötelező biztosításáról (ragaszkodjanak a biztosítási igazolás kiadásához, mert sok esetben nem rendelkeznek vele). Javasoljuk, hogy átvételkor készítsenek a járműről fényképeket a visszavételkori viták és visszaélések elkerülése érdekében. 

UNESCO világörökségek Thaiföldön

Az ország 2 természeti és 3 kulturális világörökséggel büszkélkedhet és további 7 jelölés van folyamatban:

 • Dongphajajen-Khaujaj erdőegyüttes

 • Thungjaj-Huajkakheng Vadrezervátum

 • Szukhothaj történelmi városa

 • Ajutthaja történelmi városa

 • Bancsiang régészeti lelőhely

Általános higiéniás tanácsok

 • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gél használata.

 • Csak palackozott vizet igyunk, csapvízzel még a fogmosás sem ajánlott!

 • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült amit rendeltünk.

 • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve ha hámozható.

 

KOH SAMUI

Koh Samui Thaiföldön a Thai-öböl Szamui-szigeteinek része. A szigetcsoport Szuratthani közelében fekszik és mintegy 80 szigetből áll, amelyek közül a legnagyobbak Koh Samui és Koh Phangan.

A sziget Bangkoktól csupán 1,5 órás repülőútra fekszik. A Thai-öböl és a környező szigetek legszebb panorámáját élvezhetik az ide látogatók! Az 1980-as évektől vált egyre népszerűbb nyaralóhellyé.

A trópusi buja növényzet ölelésében egy igazi paradicsomi nyaralóhely ez a kis sziget! A természet és az óceán szerelmeseinek ajánljuk, ahol álomszép strandok, romantikus öblök, csillogó türkizkék óceán, kókuszpálma ligetek, romantikus vízesések, thai stílusú építészet thai hangulat, modern luxusszállodák, kényelem, finom elegancia és egész évben kellemes időjárás  várja a vendégeket! Három leghosszabb és legjobban kiépített strandja a Choeng Mon, Chaweng és a Lamai.

Fedezze fel Koh Samui természeti és kulturális kincseit! Snorkellezzen vagy merüljön le az Ang Thong National Marine Park csodálatos világába, látogasson el a helyi nevezetességekhez, mint pl. Big Buddha templomához, a helyi gazdálkodói piacra vagy a kis halászfalukba (pl. Fisherman’s Village) vagy tegyen egy 1 napos kirándulást, amely során bejárhatja az egész szigetet. Vegyen rész egy romantikus naplemente hajózáson vagy fedezze fel a környék szigeteit! Próbálja ki a thai főzőleckéket és készítse el kedven ételét a szállodák saját kertészetéből frissen beszerzett alapanyagokból. Kényeztesse magát az elegáns Spa és Wellness központokban, ahol a különféle frissítő masszázsok, arc- és test kezelések mellett megismerkedhetünk a thai gyógyító kúrákkal is. Válogasson a számos szárazföldi vagy vízi sportolási és kikapcsolódási lehetőség közül! A legkisebbek pedig olyan izgalmas programok közül választhatnak, mint pl. a hagyományos népművészet és kézművesség, kókuszfestés, batikolás, szappankészítés, kalandos kincsvadászat, gyermek főzőleckék, gyermek thai box foglalkozások.

Időjárás Koh Samuin

A Koh Samuin a trópusi időjárás a jellemző, egész évben napsütéses, kellemesen meleg időjárás fogad minket. A tenger hőmérséklete 28-30 °C fok , a páratartalom egész évben magas. A főszezon a szárazabb időszakban, december végétől márciusig, illetve július elejétől augusztus végéig tart.  Rövidebb, főként éjszakai esőzésekre ilyenkor is lehet számítani, de a nap közbeni strandolást és napozást ez nem zavarja. Áprilisban a legnagyobb a hőség. A legtöbb csapadék az esős időszakban esik, amelyhez gyakran erős szél is társul (október végétől december közepéig), utazásra ezt is időszakot kevésbé ajánljuk!

Koh Samuin a szállodákban a decembertől februárig tartó főszezonban válogathatunk a legtöbb szabadtéri program, kirándulás és nappali tevékenység közül. A melegebb hónapokban, áprilistól szeptemberig főként a beltéri tevékenységek és esti programok a népszerűbbek. Októbertől decemberig az esős évszak miatt szintén inkább a beltéri programok dominálnak.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hírlevelünkre