Omani utazások

Omani utazások

Találja meg a legmegfelelőbbet!

Utazás Omanba

Egy különleges, egyedi, megszokottól eltérő nyaralásra vágyik?

Pihenjen Oman álomszép tengerpartján és ismerje meg ezt a csodálatos országot, ahol a hagyományos arábiai kultúra, a modern technológia kényelme, a természet érintetlensége és az izgalmas kalandok egy helyen megtalálhatók. Ahol mesés tájak, izgalmas, felfedezésre váró kalandok, békés, barátságos vendégszeretet és életre szóló, felejthetetlen élmények várják!

Válogasson a szebbnél szebb luxus hotelek között és kérje személyre szabott ajánlatunkat!

Omani utazások, szállások

Six Senses Zighy Bay
******
4.610 EUR-tól/2 fős villa/7 éj Reggeli

Hasznos információk Omani utazáshoz

Az Ománi Szultanátus, röviden Omán Magyarországnál háromszor nagyobb ország az Arab-félsziget délkeleti peremén. Területéhez tartozik a Hormuzi-szorosra „felügyelő”, egykor Kalózpart néven ismert Muszandam-félsziget. Északnyugaton az Egyesült Arab Emírségekkel határos. Fővárosa Maszkat (Muscat). Az egyetlen ország a világon, amelynek ibádi muszlim többségű a lakossága.

Államformája monarchia, uralkodója, a szultán abszolút hatalommal bír. A 2020 januárjában elhunyt, 1970-ben vértelen palotaforradalommal trónra került Kábúsz szultán nevéhez köthető az ország egyesítése, teljes függetlenítése az Egyesült Királyságtól és gazdaságának, kultúrájának modernizálása, melynek következtében Omán a térség egyik legfejlettebb és egyik legszabadosabb államává vált.

Az Arab-félsziget délkeleti részén elterülő ország sivár, lakatlan partszakasszal érintkezik az Arab-tengerrel és az Ománi-öböllel. Az ország északi részén a parttal párhuzamos Hadzsar-hegység, a déli parton a Kara-hegység keleti nyúlványai húzódnak. Területének nagy része sivatag. Legmagasabb pontja: Dzsebel-es-Sam, 3.004 méter.

Turizmus:

Oman nem egy szokványos úticél, mindenképp egy érdekes és izgalmas élményre számíthatunk. Kultúra, hagyomány, természeti kincsek, csillogó tenger, képeslapra illő strandok, misztikus hegyek, kiszáradt sivatagok, zöld oázisok és a helyiek vendégszeretete... mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy beleszeressünk ebbe a csodálatos országba. Kultúrális és természeti látnivalókban egyaránt igen gazdag.

Tiszta, szép, rendezett és biztonságos ország, kiépített idegenforgalmi infrastuktúrával, ugyanakkor még nem lepték el a turisták. Különleges, zárt világ, amely megőrizte eredetiségét. Omanban megmaradt a hagyományos arábiai hangulat, kultúra és építészet, amelyet ízlésesen és visszafogottan ötvöznek a modern technológia előnyeivel. Ománban megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, az emberek békességét, kedvességét és szelídségét, valamint olyan varázslatos tájakat és kulturális értékeket ismerhetünk meg, amelyek felejthetetlen élménnyel gazdagítanak minket.

Omán a kalandturizmus egyik fő úti célja is. Számos extrém sport, mint pl. homoksíelés, sivatagi terepjárós túra és hegyvidéki barangolás közül választhatunk olyan hétköznapi sportok mellett, mint a tenisz, golf, túrázás, vízisportok. De felfedezhetjük a tengeri élővilág gazdagságát és szépségét is, hiszen kiváló snorkelling és merülőhelyek várnak a korallzátonyok mentén. A hegyek és a sivatagok pedig további izgalmas programlehetőséggel kecsegtetnek. A kirándulásokhoz és fakultatív programokhoz mindenképp szerevezett túrát javasolunk, ne induljunk el önállóan! Ománi utazásunkhoz a november és március közötti időszakot ajánljuk leginkább, amikor élvezhetőbb a meleg időjárás.

Éghajlat és időjárás:

Omanban az időjárás nyáron rendkívül forró, ráadásul a tenger közelében a levegő páratartalma is magas. Májustól szeptemberig a max. hőmérséklet eléri a 38-45 °C fokot, esőre nem lehet számítani. Ománi utazásunkhoz időjárás szempontjából a november és március közötti időszak a legkedvezőbb, ekkor a levegő hőmérséklete 23-30 °C, a víz hőmérséklete 23-28 °C fok között mozog, az esős napok száma 2-3 nap/hónap.

Az éves csapadékmennyiség a fővárosban 100 mm, a hegyvidéken van hely, ahol eléri a 640 mm-t. A hegyek általában esősebbek, mint a sűrűbben lakott parti síkság, de vannak évek, amikor teljesen elmarad a csapadék. Nyáron az ország sivatagos részein nem ritka az 50 °C feletti hőmérséklet.

Időzóna:

UTC/GMT +4 (Magyarországhoz képes nyáron +2, télen  +3 óra).

Hivatalos nyelv és vallás:

Az országban a hivatalos nyelv az arab, de beszélik még az angolt, az urdut és a hindít.
A lakosság 88 %-a arab népcsoporthoz tartozik. A népesség 94 %-a muszlim.

Hivatalos pénznem:

ománi riál (OMR). 1 ománi rial kb. 2,6 USD és kb.850 HUF és kb. 2,3 EUR.

Áramellátás:

C vagy G típusú átalakító szükséges.

Védőoltás és egészségügy:

Az Ománi egészségügyi ellátás jó minőségű, akár nyugati színvonalú, de a kórházi kezelések kifejezetten drágák. Ezért utazás előtt mindenképpen javasoljuk betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötését! Az Omanba történő utazáshoz kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltások a Hepatitis A és B, Tífusz, Veszettség, Meningitis, valamint Diftéria, Tetanusz és Gyermekbénulás ellen. Utazás előtt a saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpontnál (https://oltokozpont.hu).

Vízum és beutazás:

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak be az országba, amely a kilépés napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.

Magyar állampolgárok számára Omanba történő utazáshoz vízum szükséges. Turista vízum beszerzése elektronikus úton szükséges. Először regisztrálni kell, azt követően lehet igényelni a 10 vagy 30 napos vízumot (https://evisa.rop.gov.om/en/apply-for-a-visa)

A 10 napos vízum díja kb. 5 ománi riál/fő, a 30 napos vízum díja kb. 20 ománi riál/fő

Ománban nincs magyar nagykövetség. A konzuli segítségnyújtás lassú folyamat, tájékozódj a konzuli hivatal oldalán a tiszteletbeli konzul elérhetőségeiről.

Biztonság:

Oman biztonságos ország, mentes a biztonsági kockázatoktól. Terrorfenyegetettséggel nem kell számolni. Lopások és bűncselekmények is csak ritkán fordulnak elő. A vagyoni értékek tekintetében is alapvetően jó a közbiztonság. Mindezek ellenére fontos az elővigyázatosság! A jó minőségű úthálózat ellenére a közúti balesetek meglehetősen gyakoriak, autóvezetésnél erre célszerű felkészülni és erre fokozott figyelmet fordítani.

FONTOS: Az arab kultúra és törvények nagyban eltérnek a keresztény kultúrától! Kinn tartózkodásunk alatt ajánlott a muzulmán vallás sajátosságait figyelembe venni, annak megfelelően viselkedni és öltözködni. Az arab törvények szigorúak!

Közlekedés:

Az ország 3 kikötővel és jó minőségű úthálózattal rendelkezik, a 139 repülőteréből 3 nemzetközi (jelentősebbek: Maszkat és Salalah). Az ománi állam légitársasága az Oman Air. A tömegközlekedési eszközök az országon belül ritkák, közlekedni leginkább taxival vagy bérelt autóval lehet. A közlekedés Omanban jobb oldali.

Pénzváltás, bankkártya használat:

Az ománi szállodákban és nagyobb forgalmú helyeken elfogadják az USD-t is. Ománi riált a repülőtéren, a bankokban, a szállodákban és a pénzváltó helyeken tudunk váltani.

A bankkártyákat (VISA, MasterCard, American Express) számos helyen elfogadják, így pl. a hotelekben, utazási irodákban, helyi programszervező irodákban, nagyobb éttermekben, autókölcsönzőkben. Piacokon és a kisebb forgalmú helyeken általában csak  csak készpénzzel lehet fizetni.

Munkaszüneti napok:

A hivatalos munkaszüneti napok a péntek és a szombat.

Oman UNESCO kulturális világörökségei:

  • Bahla erőd
  • Bat, Al-Khutm és Al-Ayn régészeti lelőhelyei (bronzkori települések)
  • Kalhát ókori városa
  • A "Tömjén Földje" (a tömjénfák és a kereskedővárosok)
  • Afládzsi öntörőrendszer
  • Korábban a Nyársantilop Rezervátum is a természeti Világörökségek közé tartozott, 2007-ben törölték a listáról

Általános higiéniás tanácsok:

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gél használata.
  • Csak palackozott vizet igyunk, csapvízzel még a fogmosás sem ajánlott!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve ha hámozható.
Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hírlevelünkre