Ománi utazások

Ománi utazások

Találja meg a legmegfelelőbbet!

Omán: a különleges, egyedi és megszokottól eltérő nyaralás szinonimája.

Pihenjen Oman álomszép tengerpartján és ismerje meg ezt a csodálatos országot, ahol a hagyományos arábiai kultúra, a modern technológia kényelme, a természet érintetlensége és az izgalmas kalandok mind egy helyen megtalálhatók.

Omán, ahol mesés tájak, izgalmas, felfedezésre váró kalandok, békés, barátságos vendégszeretet és életre szóló, felejthetetlen élmények várják!

Válogasson a szebbnél szebb luxus hotelek között és kérje személyre szabott ajánlatunkat!

Ománi utazások, szállások

Six Senses Zighy Bay
******
4.610 EUR-tól/2 fős villa/7 éj Reggeli

Hasznos információk Omani utazáshoz

Az Ománi Szultanátus, röviden Omán Magyarországnál háromszor nagyobb ország az Arab-félsziget délkeleti peremén. Területéhez tartozik a Hormuzi-szorosra „felügyelő”, egykor Kalózpart néven ismert Muszandam-félsziget. Északnyugaton az Egyesült Arab Emírségekkel határos. Fővárosa Maszkat (Muscat). Az egyetlen ország a világon, amelynek ibádi muszlim többségű a lakossága.

Államformája monarchia, uralkodója, a szultán abszolút hatalommal bír. A 2020 januárjában elhunyt, 1970-ben vértelen palotaforradalommal trónra került Kábúsz szultán nevéhez köthető az ország egyesítése, teljes függetlenítése az Egyesült Királyságtól és gazdaságának, kultúrájának modernizálása, melynek következtében Omán a térség egyik legfejlettebb és egyik legszabadosabb államává vált.

Az Arab-félsziget délkeleti részén elterülő ország sivár, lakatlan partszakasszal érintkezik az Arab-tengerrel és az Ománi-öböllel. Az ország északi részén a parttal párhuzamos Hadzsar-hegység, a déli parton a Kara-hegység keleti nyúlványai húzódnak. Területének nagy része sivatag. Legmagasabb pontja: Dzsebel-es-Sam, 3.004 méter.

Az ománi turizmus

Oman nem egy szokványos úticél, mindenképp egy érdekes és izgalmas élményre számíthatunk. Kultúra, hagyomány, természeti kincsek, csillogó tenger, képeslapra illő strandok, misztikus hegyek, kiszáradt sivatagok, zöld oázisok és a helyiek vendégszeretete... mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy beleszeressünk ebbe a csodálatos országba. Kultúrális és természeti látnivalókban egyaránt igen gazdag.

Tiszta, szép, rendezett és biztonságos ország, kiépített idegenforgalmi infrastuktúrával, ugyanakkor még nem lepték el a turisták. Különleges, zárt világ, amely megőrizte eredetiségét. Omanban megmaradt a hagyományos arábiai hangulat, kultúra és építészet, amelyet ízlésesen és visszafogottan ötvöznek a modern technológia előnyeivel. Ománban megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, az emberek békességét, kedvességét és szelídségét, valamint olyan varázslatos tájakat és kulturális értékeket ismerhetünk meg, amelyek felejthetetlen élménnyel gazdagítanak minket.

Omán a kalandturizmus egyik fő úti célja is. Számos extrém sport, mint pl. homoksíelés, sivatagi terepjárós túra és hegyvidéki barangolás közül választhatunk olyan hétköznapi sportok mellett, mint a tenisz, golf, túrázás, vízisportok. De felfedezhetjük a tengeri élővilág gazdagságát és szépségét is, hiszen kiváló snorkelling és merülőhelyek várnak a korallzátonyok mentén. A hegyek és a sivatagok pedig további izgalmas programlehetőséggel kecsegtetnek. A kirándulásokhoz és fakultatív programokhoz mindenképp szerevezett túrát javasolunk, ne induljunk el önállóan! Ománi utazásunkhoz a november és március közötti időszakot ajánljuk leginkább, amikor élvezhetőbb a meleg időjárás.

Éghajlat és időjárás

Omanban az időjárás nyáron rendkívül forró, ráadásul a tenger közelében a levegő páratartalma is magas. Májustól szeptemberig a max. hőmérséklet eléri a 38-45 °C fokot, esőre nem lehet számítani. Ománi utazásunkhoz időjárás szempontjából a november és március közötti időszak a legkedvezőbb, ekkor a levegő hőmérséklete 23-30 °C, a víz hőmérséklete 23-28 °C fok között mozog, az esős napok száma 2-3 nap/hónap.

Az éves csapadékmennyiség a fővárosban 100 mm, a hegyvidéken van hely, ahol eléri a 640 mm-t. A hegyek általában esősebbek, mint a sűrűbben lakott parti síkság, de vannak évek, amikor teljesen elmarad a csapadék. Nyáron az ország sivatagos részein nem ritka az 50 °C feletti hőmérséklet.

Omán időzónája

UTC/GMT +4 (Magyarországhoz képes nyáron +2, télen  +3 óra).

Omán hivatalos nyelve és vallása

Az országban a hivatalos nyelv az arab, de beszélik még az angolt, az urdut és a hindít.
A lakosság 88 %-a arab népcsoporthoz tartozik. A népesség 94 %-a muszlim.

Omán hivatalos pénzneme

ománi riál (OMR). 1 ománi rial kb. 2,6 USD és kb.850 HUF és kb. 2,3 EUR.

Áramellátás

C vagy G típusú átalakító szükséges.

Védőoltás és egészségügy

Az Ománi egészségügyi ellátás jó minőségű, akár nyugati színvonalú, de a kórházi kezelések kifejezetten drágák. Ezért utazás előtt mindenképpen javasoljuk betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötését! Az Omanba történő utazáshoz kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltások:

 • Hepatitis A és B,
 • Tífusz,
 • Veszettség,
 • Meningitis,
 • Diftéria,
 • Tetanusz és
 • Gyermekbénulás ellen. 

Utazás előtt a saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpontnál (https://oltokozpont.hu).

Vízum és beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak be az országba, amely a kilépés napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.

Magyar állampolgárok számára Omanba történő utazáshoz vízum szükséges. Turista vízum beszerzése elektronikus úton szükséges. Először regisztrálni kell, azt követően lehet igényelni a 10 vagy 30 napos vízumot (https://evisa.rop.gov.om/en/apply-for-a-visa)

A 10 napos vízum díja kb. 5 ománi riál/fő, a 30 napos vízum díja kb. 20 ománi riál/fő

Ománban nincs magyar nagykövetség. A konzuli segítségnyújtás lassú folyamat, tájékozódj a konzuli hivatal oldalán a tiszteletbeli konzul elérhetőségeiről.

Omán biztonsága

Oman biztonságos ország, mentes a biztonsági kockázatoktól. Terrorfenyegetettséggel nem kell számolni. Lopások és bűncselekmények is csak ritkán fordulnak elő. A vagyoni értékek tekintetében is alapvetően jó a közbiztonság. Mindezek ellenére fontos az elővigyázatosság! A jó minőségű úthálózat ellenére a közúti balesetek meglehetősen gyakoriak, autóvezetésnél erre célszerű felkészülni és erre fokozott figyelmet fordítani.

FONTOS: Az arab kultúra és törvények nagyban eltérnek a keresztény kultúrától! Kinn tartózkodásunk alatt ajánlott a muzulmán vallás sajátosságait figyelembe venni, annak megfelelően viselkedni és öltözködni. Az arab törvények szigorúak!

Közlekedés Ománban

Az ország 3 kikötővel és jó minőségű úthálózattal rendelkezik, a 139 repülőteréből 3 nemzetközi (jelentősebbek: Maszkat és Salalah). Az ománi állam légitársasága az Oman Air. A tömegközlekedési eszközök az országon belül ritkák, közlekedni leginkább taxival vagy bérelt autóval lehet. A közlekedés Omanban jobb oldali.

Pénzváltás, bankkártya használat

Az ománi szállodákban és nagyobb forgalmú helyeken elfogadják az USD-t is. Ománi riált a repülőtéren, a bankokban, a szállodákban és a pénzváltó helyeken tudunk váltani.

A bankkártyákat (VISA, MasterCard, American Express) számos helyen elfogadják, így pl. a hotelekben, utazási irodákban, helyi programszervező irodákban, nagyobb éttermekben, autókölcsönzőkben. Piacokon és a kisebb forgalmú helyeken általában csak csak készpénzzel lehet fizetni.

Munkaszüneti napok

A hivatalos munkaszüneti napok a péntek és a szombat.

Oman UNESCO kulturális világörökségei:

 • Bahla erőd
 • Bat, Al-Khutm és Al-Ayn régészeti lelőhelyei (bronzkori települések)
 • Kalhát ókori városa
 • A "Tömjén Földje" (a tömjénfák és a kereskedővárosok)
 • Afládzsi öntörőrendszer
 • Korábban a Nyársantilop Rezervátum is a természeti Világörökségek közé tartozott, 2007-ben törölték a listáról

Általános higiéniás tanácsok

 • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gél használata.
 • Csak palackozott vizet igyunk, csapvízzel még a fogmosás sem ajánlott!
 • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült amit rendeltünk.
 • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve ha hámozható.
Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hírlevelünkre