Costa Rica-i utazások

Costa Rica-i utazások

Találja meg a legmegfelelőbbet!

Costa Rica elképesztő, csodálatos, változatos, biztonságos és emlékezetes. Egy Costa Rica-i utazás ugyanilyen. Bár sokan csak a lenyűgöző természetéről ismerik Costa Rica-t, ez az ország több ennél. Természetesen a nemzeti parkok, a vulkánok, esőerdők, dzsungelek kötelező elemek, de ne feledkezzünk meg finomhomokos tengerpartról és a csodás fővárosról, San José-ról sem.

Costa Rica egy olyan ország, ahova elutazva szinte vissza sem akarunk térni. Az egyik legfejlettebb turisztikai célpont a világon, ahol a helyiek vendégszeretete már csak hab a tortán.

Utazzon el Costa Rica-ra és adja át magát a valódi élvezeteknek!

Costa Rica-i utazások, szállások

Tabacón Thermal Resort & Spa
*****
1.700 EUR-tól/2 ágyas szoba/7 éj Reggeli

Hasznos információk Costa Ricába való utazáshoz

A hivatalos pénznem a Costa Ricai Colón (CRC), de széles körben elfogadják az amerikai dollárt (USD) is, főleg a kisebb címleteket. A nagyobb pl. 100 dolláros bankjegyeket ne használják, mert nem váltják be a hamis pénztől való aggódásuknak adva hangot.

Ami a borravalót illeti: 1 dollárt adhatnak az idegenvezetőnek, sofőrnek, hordárnak. Az éttermekben akár 10% szervizdíjat is a számlához adhatnak.

Az országban a la hora tica jellemző, ez a helyi időérzet, míg a helyieket tico-nak hívják. Nem pontosak, és nem sietnek el semmit, az időnek itt nincs nagy jelentősége, az élet lassú mederben folyik. Ehhez javasolt minden látogatónak hozzászokni. Ne reklamáljanak, ha valami lassan zajlik.

A spanyol tudással lehet a legjobban ügyintézni, de sok helyen beszélnek angolul is. Érdemes spanyolul megtanulni a pura vida kifejezést (szó szerint tiszta élet), mely igazából egy köszönés, de lehet elégedettség, vagy jó érzés kifejezése is, mellyel biztosan kiváltják a helyiek rokonszenvét.

A közlekedési hálózat kiépült, a fővárosból sokfelé eljuthatnak busszal vagy taxival, amit bérelni is lehet akár egy vagy több napra is. A városokban ne viseljenek fürdőruhát. Alkudozni lehet, de kis mértékben. Az ivóvíz elfogadható minőségű, de biztonságosabb ásványvizet fogyasztani. A frissen készített sült húsokat válasszák, és ne egyenek a nyers salátákból, zöldségekből.

Costa Rica időjárása

Costa Rica éghajlata nedves trópusi, az óceánparton általában melegebb, mint a belső területeken, illetve a hegyekben. Az ország legnagyobb részén a november és április közötti időszak a szárazabb, és az április november közötti időszak az esősebb.

A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. A tengerpartokon és a Kordillerák hegységeiben és szélirányos völgyeiben több eső esik, mint az ország egyéb részein. A földrajzi adottságok következtében az esőzések mértéke is eltérő lehet az egyes tájegységekben. Az Arenal vulkánnál december és április között hullik a legtöbb csapadék, de az ország legesősebb körzete a karibi partok.

A legtöbb napsütést élvező terület a Csendes‐óceáni partvidék északi része (Guanacaste, Puntarenas északi része és Alajuela nyugati része), júniustól októberig rendszeres délutáni, trópusi zivatarokkal, míg a Csendes‐óceáni partvidék középső szakasza (Puntarenas és San José) egész évben nagy melegnek örvend.

Costa Ricában a hurrikán szezon kb. májustól novemberig tart, de nem igazán jellemző az országban. Bármikor is legyen az utazás, érdemes esőkabátot vagy esernyőt vinni. A hegyvidéken 10-15 fokkal mindig hűvösebb az időjárás.

Vízum és beutazás

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Costa Ricába turistaként, melynek feltételei: a belépéstől számított minimum 91 napig érvényes útlevél, és maximum 90 napig tartó tartózkodás. Az országból történő kiutazáskor a repülőtereken kilépési illetéket kell fizetni (29 USD), melyet azonban már több légitársaság díjai eleve tartalmaznak.

Egészségügyi ellátás Costa Ricában

A térségben itt a legjobb az egészségügyi rendszer, mind a magán mind az állami kórházak tekintetében. Az állami intézmények gyakran zsúfoltak, és a személyzet nem beszél angolul. A magánklinikák kiváló minőségű szolgáltatásokkal rendelkeznek. Az esős évszakban sok a moszkitó (szúnyog), ezért védekezésként vigyenek magukkal szúnyogriasztót. Kötelező oltás nincs.

Áramellátás Costa Ricában

Adaptert szükséges vinni, mivel a feszültség 120 V, és a frekvencia sáv 60 Hz, a helyi aljzatok észak-amerikai mintájúak.

Telefonálás Costa Ricában

A repülőtéren érdemes beszerezni a helyi SIM kártyát. Wifi már szinte mindenhol van. A nemzetközi telefonkód: 506. A kimenő kód 00, és az adott ország hívószáma.

Costa Rica vallása, viselkedési szabályok

Costa Rica lakosságának többsége katolikus. Az ország szinte teljesen leáll Húsvét és Karácsony alatt. A települések különböző időpontban ünneplik védőszentjeik ünnepét.

A főváros San Jose, ahol Szent József napját március 19-én, míg Costa Rica védőszentjének napját augusztus 2-án ünneplik meg. Az ország nemzeti hősére, Juan Santamariara április 11-én emlékeznek meg, míg Kolumbuszt október 12-én ünneplik.

Közbiztonság Costa Ricában

Alapvetően nincs gond a közbiztonsággal, de azért legyenek óvatosak egy Costa Rica-i utazás során is. A helyiek kedvesek és barátságosak, de bűnözés, lopások előfordulhatnak, ezért különösen figyeljenek a nevezetességeknél, zsúfolt helyeken, piacokon, pénzváltóhelyeken.

Ajánlatos a szállodai széfben tárolni az eredeti dokumentumokat (útlevél, repülőjegy) és az értékeket. Az útlevél másolata és kisebb összegű készpénz elegendő a városi sétáknál. Ne hordjanak drága ékszereket és ne sétáljanak egyedül este. A Costa Rica-i hatóság rendszeresen ellenőrzi és felügyeli az idegenforgalmilag fontos helyeket, területeket.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozz fel hírlevelünkre